Nazorg implementatie

Nadat u live bent gegaan met uw nieuwe ERP-pakket is er meestal nog wat nazorg te verrichten. Tijdens de implementatie bedachte oplossingen blijken in de praktijk toch wat minder goed te werken. De managementinformatie moet wat aangepast worden. U wilt toch een extra module aanschaffen. Een koppeling met het loonbureau moet nog gelegd worden. Tijdens een opleiding geleerde vaardigheden zijn bij medewerkers toch wat weggezakt. De "wensen" uit uw eisen- en wensenlijst moeten nog ingesteld worden.

Er zijn vaak legio kleinere werkzaamheden die nog gedaan moeten worden. Een paar specifieke zaken worden hieronder beschreven:

Testprocedures

Elk softwareleverancier komt regelmatig met nieuwe versies en updates, vaak zijn deze gratis als men een gebruiksovereenkomst heeft.

Het is raadzaam deze updates te installeren, echter niet voordat deze goed getest zijn op de bedrijfseigen instellingen. Om geen belangrijke items te missen is een vaste testprocedure raadzaam. In zo’n testprocedure wordt met een vaste set gegevens het belangrijkste bedrijfsproces doorlopen (álles is meestal niet te doen).

Veranderde bedrijfsvoering

Als het bedrijf veranderd, dan kan het zijn dat ook de bestaande ERP-software aanpassingen behoefd. Deze aanpassingen kunnen variëren van het eenvoudig instellen van een paar parameters tot bijna een herimplementatie van het ERP-pakket. Ook hierbij is het van belang de nieuwe procedures zorgvuldig in de bestaande te integreren, goed te analyseren en te testen.

Toetsen gebruikersgedrag

Ondanks alle goede zorgen tijdens de implementatie kunnen gebruikers van de afgesproken werkwijzen af gaan wijken. Bijvoorbeeld doordat ze gegeven instructies vergeten zijn, of de handmatige oude wijze toch iets sneller was.

Bij het toetsen van het gedrag wordt ook geanalyseerd waarom het gedrag af is gaan wijken, eventueel de procedures wijzigen om aan bezwaren van gebruikers tegemoet te komen.

Geinteresseerd en meer informatie ontvangen?

Maak een afspraak